Siirry sisältöön

Tiedepaneelit tukevat ennallistamissuunnitelman laatimisen tietopohjaa

Suomalaiset tiedepaneelit – Luontopaneeli, Ilmastopaneeli, Kestävyyspaneeli ja Metsäbiotalouden tiedepaneeli – kutsuttiin kansallisen ennallistamissuunnitelman valmisteluun liittyvään tiedesparraukseen. Tiedepaneelien tutkijat evästivät ennallistamissuunnitelman teemaryhmiä maanantaina 10. helmikuuta ennallistamisasetuksen vaikuttavasta ja oikeudenmukaisesta toimeenpanosta.

Ennallistamisasetuksen tarkoituksena on pysäyttää luontokato, turvata Euroopan luonnon monimuotoisuus ja parantaa heikentyneen luonnon tilaa kaikissa jäsenvaltioissa. Asetuksen toimeenpanoa varten laaditaan kansallinen ennallistamissuunnitelma, jossa määritellään keinot asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ympäristöministeriö kutsui tiedepaneelit kansallisen ennallistamissuunnitelman valmisteluun liittyvään tiedesparraukseen, jonka tarkoituksena on koota tutkittua tietoa työn taustalle. Tiedepaneelien tutkijoiden tiivistämät viestit on koottu muistioon(siirryt toiseen palveluun).

Tiedesparrauksen työpajan fasilitoi Suomalainen Tiedeakatemia, minkä jälkeen paneelit vastasivat itsenäisesti yhteisen muistion laatimisesta.

Mikä ennallistamisasetus ja -suunnitelma?

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus luonnon ennallistamisesta tuli voimaan 18. elokuuta 2024. Asetus perustuu EU:n biodiversiteettistrategiaan, jonka tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää luonnon monimuotoisuuden kehitys myönteiseksi vuoteen 2030 mennessä. Asetuksella myös vahvistetaan aiempia EU:n ympäristödirektiivejä ja niiden toimeenpanoa. Taustalla on luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen globaalisti. Suomessa eri luontotyypeistä puolet on arvioitu uhanalaisiksi, ja monien luontotyyppien tila on heikkenevä.

Kansallisen ennallistamissuunnitelman on määrä valmistua kahden vuoden kuluessa asetuksen voimaantulosta. Suomella on elokuuhun 2026 asti aikaa valmistella oma suunnitelmansa esitettäväksi EU-komissiolle. Kansallisen ennallistamissuunnitelman ja siinä asetettavien toiminnallisten, määrällisten ja aikaan sidottujen tavoitteiden on oltava riittäviä ennallistamisasetuksen tarkoituksen täyttämiseksi.

Kansallinen ennallistamissuunnitelma valmistellaan teemaryhmissä sekä projektiryhmässä, joita vetävät ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijat. Teemaryhmät on jaettu ennallistamisasetuksen artikloiden aihealueiden mukaan: 1) maa- ja sisävesiluontotyypit, lajien elinympäristöt sekä virtavedet ja tulvatasanteet, 2) meriluonnon tilan parantaminen, 3) kaupunkiympäristöt, 4) maatalousympäristöt ja pölyttäjäkannat sekä 5) metsäluonto. Teemaryhmät kutsuvat oman alansa sidosryhmiä kuulemisiin.

Lisätietoja

Metsäbiotalouden tiedepaneelin osalta kysymyksiin vastaavat

Riikka Paloniemi

Yksikönjohtaja, paneelin varapuheenjohtaja

Suomen ympäristökeskus

Antti Asikainen

Tutkimusylijohtaja, paneelin puheenjohtaja

Luonnonvarakeskus